Centrum Zdrowej Diety

Zachęcamy do skorzystania z tygodniowych lub dwutygodniowych turnusów rehabilitacyjnych połączonych z dietą warzywno-owocową
zgodnie z ideą dr Ewy Dąbrowskiej.

 

Główna koncepcją turnusów jest połączenie diety z aktywnością fizyczną, co pozwoli w osiągnięcie celów takich jak: utrata zbędnych kilogramów, oczyszczenie organizmu z toksyn, wzrost energii, poprawa koncentracji, zdrowy i młody wygląd oraz poprawa samopoczucia.

 

Dieta warzywno-owocowa wg metody dr nauk med. Ewy Dąbrowskiej wspomaga leczenie schorzeń neurologicznych, chorób endokrynologicznych, poprawia odporność. Wspomaga również w leczeniu niepłodności.

Przeciwwskazaniem do diety jest:

  • cukrzyca na insulinie (Typ I )
  • nadczynność tarczycy
  • niedoczynność nadnerczy
  • ostra portfiria
  • ciężka depresja
  • zaawansowana niewydolność serca, nerek, wątroby
  • wyniszczenie organizmu (zaawansowane nowotwory, gruźlica)
  • stany po przeszczepie narządów (nerki, wątroba, serce)
  • dializowanie
  • stany po udarze mózgu
  • przyjmowanie sterydów i cytostatyków (Metypred, Metotreksat, Cyldosporyna)
  • okres ciąży i karmienia piersią
  • dzieci przed okresem dojrzewania

Pacjenci, których dotyczą w/w przeciwwskazania powinni korzystać z diety pełnowartościowej.

Diety

Dieta cukrzycowa

dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Dieta ta przeznaczona jest dla diabetyków.

Dietę stosuję się w przypadku upośledzonej tolerancji glukozy.

Dieta polega na ograniczeniu z żywienia glukozy, fruktozy oraz sacharozy, a zwiększeniu podawania węglowodanów złożonych.

Dieta łatwo strawna

ograniczenie potraw ciężko strawnych

Jest to dieta pozbawiona produktów ciężkostrawnych taki jak część świeżych warzyw, baraniny, wieprzowiny i pieczywa razowego. Kaloryczność dostosowana jest do klienta. Polega na dostarczeniu wszystkich niezbędnych składników pokarmowych oraz ograniczeniu produktów i potraw ciężko strawnych.

Jest to modyfikacja racjonalnego żywienia ludzi zdrowych. Podstawą tej diety jest wykluczenie produktów i potraw ciężko tłustych, smażonych i pieczonych w tradycyjny sposób. Zmniejszamy również ilość błonnika pokarmowego.

Dietę modyfikujemy zależnie od jednostki chorobowej np. choroby wątroby, nerek, choroby infekcyjne przebiegające z gorączką, w okresie rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych, w stanach zapalnych żołądka.

Dieta wegetariańska

Dieta o kaloryczności 1200 lub 1500 kcal

Nie występują tutaj produkty mięsne.

Wegetarianizm polega na wyeliminowaniu z diety mięsa, w tym ryb i owoców morza.

1200 kcal

Dieta bezglutenowa

Wyeliminowanie produktów zbożowych, zawierających gluten

Przeznaczona jest dla osób chorujących na celiakie (zalecana również dla dzieci z autyzmem). W diecie wyeliminowane zostają produkty zbożowe zawierające gluten tj. pszenica, żyto, owies, jęczmień, co zastępujemy produktami z ryżu, kukurydzy, prosa oraz skrobi pszennej. Dieta ta jest łatwo strawna, bogata w pełnowartościowe białko, z ograniczeniem tłuszczu, bogata w witaminy A, D, C, kwas foliowy oraz składniki mineralne zwłaszcza wapń i żelazo.